No juu, ei tällä oikeasti ole numerologian kanssa mitään tekoa ;-) Mutta melkoista salatiedettä tuo todennäköisyyslaskenta on. Olen tässä nimittäin mietiskellyt, miten pitäisi ilmaista toiveissa olevan pentueen todennäköisyys sisältää punaisia pentuja.

Hommahan menee siis niin, että Mattien isä kantaa punaista. Mattie siis joko kantaa punaista tai ei kanna punaista, eli saumat ovat fiftyfifty tai 50%. Joko tai. No tässä vaiheessahan se on vielä helppoa. Mutta pitäisikö tähän lukuun laskea mukaan se, että Telkkäkin on punaisen kantaja, ei punainen? Jos Mattie kantaa punaista, saumat saada punaista ovat 25%, mutta mahdollisuus saada punaista on olemassa, eli se on 100% :-D Tämä oli ainoa kurssi matikkaa, mikä minulta meni penkin alle. Todennäköisyyslaskenta sucks. Enivei, paremman puutteessa olen tyytynyt siihen, että saumat ovat fiftyfifty. Ja sen jälkeen sen 25% :-D Ja tätä kaikkea ennen pitäisi saada joku pentukin, mutta se on toinen juttu se...

Päivän toinen matemaattinen probleema; Telkän ensimmäisestä astutuksesta on tänään kulunut 7 päivää mutta vasta huomenna viikko. Ei vanha jaksa... Koira on palautunut fyysisesti normitilaan, aika äksy se kyllä on. Ufolla on menossa joku normia suurempi hulluuskohtaus, se ramppaa pitkin kämppää yötä päivää ja kaikilla muilla (paitsi Silillä) palaa hihat. Sekin voi olla syyllinen kärttyilyyn.

Crunching numbers here

I'm going nuts trying to decide how to calculate the possibility of reds in this litter. Basically, since Mattie's sire is a red carrier, the chances are fifty/fifty. Either he's red factored or not. So far, it's easy. But then when you take into consideration the fact that Telkkä is also red factored, and the chances of getting reds out of two carriers are 25%, things start going south :-D Maybe I should just give in. Either we'll get reds or we won't, it's really not that important anyway. I just wish we'll get some happy healthy puppies :-)

Another mathematical problem, it's been seven days since the first mating, but it won't be a full week until tomorrow. Go figure. Telkkä is a bit grouchy, but then again Ufo is in the middle of a major lunacy attack (her brain stem has started to decay, she's on medication but there's no stopping old age), and all the other dogs in the house (except Sili) are edgy. Ufo keeps trotting around the house at all hours and defecates where and when she feels like it, I'm afraid she doesn't have too much time left :-(